Syksyn kuulumisia

Syysmetsä on pikku hiljaa vaihtumassa talvimetsään. Lunta kyllä kaipailen, sillä se toisi valoa tähän syksyn pimeyteen. Lempivuodenaikani on kylläkin syksy. Silloin luonnossa tapahtuu paljon ja sää raikastuu helteiden jälkeen. Muuttolintujen kokoontumisia on upea seurata. Koiratkin selvästi nauttivat viileämmistä ilmoista. Syksyn pimeydestä löytää paljon hyvää, kun osaa etsiä.

Syyslomalla kävimme Kisun kanssa astutusreissulla, mutta se ei onnistunut. Päätimme, että yrittäisimme pentuja uudestaan keväällä seuraavasta juoksusta. Kisu kuitenkin alkoi uudestaan vuotamaan ja aluksi luulimme, että olisi tullut toiset juoksut heti perään. Vuoto vain jatkui ja Kisu alkoi nuolemaan itseään, joten tiesin, ettei kaikki ole hyvin. Menimme eläinlääkäriin ja lääkäri totesi kohtutulehduksen (märkää ei silloin vielä näkynyt). Kuurin jälkeen menimme kontrolliultraan. Ultrassa tällä kertaa näkyi hieman eritettä ja tulehdusarvot olivat vielä koholla. Saimme tehokkaammat antibiootit viikoksi. Kolmannella kerralla ultrassa näkyi jo selvästi märkää, joten päätös tehtiin heti. Kisun kohtu tuli poistaa ja pian. Rakas siskoni oli käyttämässä Kisua lääkärissä ja Kisu pääsi heti leikkaukseen. Leikkauksessa selvisi, että Kisulla oli kasvaimia munasarjassa ja kohdussa märkäeritettä helminauhamaisina pesäkkeinä. Kisun kohdunkaula oli myös epänormaalisti paksuuntunut. Kasvaimet ovat omalta osaltaan laittaneet Kisun hormoonitoimintaa sekaisin ja vuoto on johtunut myös niistä.

Kisu päiväunilla...

Kisu päiväunilla…

Leikkaus itsessään meni hyvin. Kisulta poistettiin kohtu, munasarjat ja suurin osa kohdunkaulasta. Menin hakemaan työpäivän jälkeen Kisua. Kisu tuli vastaan häntä heiluen. Olimme jo lähdössä autolle, kunnes muistin, että lääkärin lausunto oli vielä saamatta. Jäimme siis odottelemaan aulaan. Yhtäkkiä Kisu läsähti kyljelleen ja samalla huomasin verta lattialla. Verilammikko alkoi suurentua ja eläinlääkärit kiiruhtivat paikalle. Kisu nostettiin samantien patjalle ja vietiin saliin. Ylä-Savon eläinklinikka hoiti asian todella ammattimaisesta ja ripeästi. Toisessa leikkauksessa ligatuurien todettiin olevan paikoillaan eli itse leikkaus oli onnistunut hyvin. Mutta kohdun liepeistä ja kohdunkaulan alueelta tuli runsasta tihkuvuotoa. Kisu sai suonensisäisesti verenhyytymistä lisäävää lääkettä ja vitamiinia. Tihkuvuoto saatiin lopulta kuriin ja vatsa voitiin sulkea. Kisu kannettiin autoon ja Kisu pääsi kotiin heräilemään. Pettasimme Kisulle pedin olohuoneen lattialle. Pelko oli valtaisa, että vastaavanlainen vuoto alkaisi uudestaan, kun Kisu nousee ylös. Yö meni onneksi hyvin. Kisu heräili pari kertaa ja jaksoi tehdä pissinkin. Aamulla annoimme pienen annoksen ruokaa. Eläinlääkäri soitti päivällä ja tiedusteli Kisun vointia. Aivan ihana ele! Pyysi heti soittamaan, jos jotain ilmenee viikonlopun aikana.

Vuoto ei ole onneksi alkanut, mutta menemme nyt päivän kerrallaan. Kisu saa antibiootteja, kipulääkkeitä ja verenhyytymiseen lääkkeitä. Kyseessä saattoi olla pitkän kroonisen tulehdustilan ja äkillisen verenpaineen nousun aiheuttama vuoto tai Kisulla voi olla trombosytopenia. Nyt on pääasia, että Kisu saadaan kuntoon.

Viime viikonloppuna käväisin Jyväskylässä suorittamassa Kasvattajan jatkokurssin. Todistusta en ole vielä saanut, sillä kurssin tehtäväksi saimme tehdä kennelin toimintasuunnitelman. Jatkokurssi oli todella antoisa ja opin paljon uutta mm. jalostuskoiran valinnasta, luonnetesteistä, eläinsuojelulaista, verotuksesta ja oman kenneltoimintaan liittyvistä asiapapereista. Nyt innolla toimintasuunnitelmaa tekemään…

Koda nauttii syksystä.

Koda nauttii syksystä

Koda voi hyvin ja jaksaa aina vaan heiluttaa häntäänsä. Koda viettää aikaa nyt enemmän sisällä, kun ulkona on niin kostean kylmää. Välillä jalat ovat selvästi jäykemmät, jos Koda on innostunut juoksentelemaan rajummin. Mutta elämänilo näkyy silmistä eli sillä mennään eteenpäin.

Käpy syksyn hämärässä

Käpy ja sininen hetki

Käpy…voi sitä pikku iloisuutta. Koko koira heiluu kun nimen sanoo. Miten voikaan koira olla koko ajan niin iloinen :-). Ihana Käpy! Käpyn kanssa annettiin näytteet DogEnvi -tutkimukseen ja näytteet käytiin hakemassa ovelta asti. Nyt odotellaan tuloksia.

Kohti joulua nyt mennään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s