Kodan vakavat silmäoireet …lopulta kaikki hyvin.

Elias Kodan kanssa heräämössä.
Elias Kodan kanssa heräämössä.
Kotiin menossa...
Kotiin menossa…

Ikimetsän monipuolisuus on juuri siinä, että kaikki, mitä siellä on, on eri-ikäistä. Jokin on juuri puhjennut kukkaansa ja nauttii ensimmäisistä auringonsäteistä, kun taas vieressä seisoo jo lähes kaiken kokenut yksilö. Elämän alku ja loppu, kiertokulku ja elämän jatkuminen jälkeläisissään on kaiken tämän pohja. Jokainen meistä tulee ja lähtee, toinen elää kauemmin kuin toinen. Joskus lähtö on lähellä, mutta vielä metsän hengetär antaa aikaa nauttia ja siirtää lähtöä. Tänään Koda sai kokea varmasti elämänsä helpottavimman asian. Kipu on pois, ainakin osittain ja toivottavasti pian lähes kokonaan. Miten saatoitkaan Koda pitää kipua niin piilossa? Katsoit vain ja pyysit, että silittäkää minua.

Koda on nyt kotona. Kaikki tapahtui niin nopeasti ja arvaamattomasti. Koda oli leikkauksessa ja Kodalta poistettiin oikea silmä. Silmä meni muutamassa päivässä harmaansiniseksi ja Koda selvästikin aristi sitä. Kävimme paikallisen eläinlääkärin luona, joka antoi ensiavuksi kipulääkettä, antibioottieja ja tippoja, mutta ohjasi menemään silmälääkärin luokse. Silmälääkäri näki heti, ettei kaikki ollut hyvin. Tutkittuaan Kodan hän totesi, että Kodalla on todella korkea paine toisessa silmässä (60 mmHg). Paine on sietämätön kipu, jota koira ei edes välttämättä paikallista. Sitä voi verrata pahimpaan mahdolliseen migreeniin, mihin ei mikään lääke auta. Miten Koda on voinut olla niin rauhallinen? Viimeisen vuorokauden tunnit ovat olleet Kodalle todella tuskallisia, sillä sen pystyi kyllä näkemään. Lääkäri kertoi, että Kodan silmä on poistettava välittömästi. Hän epäili vahvasti kasvainta. Joten Koda jäi suoraan leikkaukseen.

Parin tunnin päästä saimme puhelinsoiton. Meille kerrottiin, että Koda on siirretty heräämöön ja leikkaus meni hyvin. Myöhemmin eläinlääkäri kertoi, että silmän iiriksen takana oli kasvain. Nyt se oli kuitenkin pois! Koda, voi meidän koiraveljemme Koda! Kun heräät, paine on poissa. Nyt vain toivomme, ettei tule mitään komplikaatioita. Kotiin päästyäsi olit jo iloinen ja heilutit häntää. Teit tarpeesi ja söit iltaruuan. Kisu ja Käpy toivottivat sinut tervetulleeksi kotiin. Kolmen kopla oli taas koossa.

Suurin kiitos Kodan kasvattajalle Sari Solannille. Olet ollut hengessä mukana koko ajan. Kuten Sari totesi, Kodan kohdalla tilanne muuttui hengenvaarallisesta pian taas kivuttomaksi Kodan nopean lääkäriin viennin ansiosta. Sari muistuttaakin, että silmän viat voivat olla mitä tahansa täysin harmittomista hengenvaarallisiin. Siksi kaikkiin silmän oireisiin kannattaa suhtautua tietyllä kunnioituksella. Jos koiran silmä muuttuu äkillisesti sameaksi, silmän mustuainen supistuu huonosti tai sitä ei juuri näy, koira siristelee silmää esim valossa tai ihan normaalivalossakin, tai koira väistää kättä tai kävellessä kääntää päätä vinoon, kannattaa varata välittömästi aika silmälääkärille, tai ainakin ensiapua varten muulle eläinlääkärille. Silmän oireet voivat olla merkki jostain hyvinkin vakavasta, eikä niitä pitäisi koskaan lääkitä ennen kuin eläinlääkäri näkee silmän.

Sari vielä muistuttaa, että monia näitä asioita on joskus jokaisella koiralla esim. risu raapaisee naarmun silmän sarveiskalvon pintaan. Kasvain aiheutti Kodalle tilanteen, missä se ahtautti kammioiden huuhtoutumiskanavia ja tukki lopulta nestekierron niin, ettei liiallinen neste päässyt pois kammiosta vaan paine kasvaa ja Koda kärsi sietämätöntä kipua. Sari kertoo, että jos painetta ei saada laskettua, puhkeaa silmä aiheutettuaan ensin järkyttävän kovia päänsärkyjä koiralle. Pahimmillaan kipu tai ns. vagusrefleksi saa hermoimpulssin välityksellä aikaan sydänpysähdyksen.

Kodan kohdalla onneksi toimin juuri niinkuin piti. Mutta kunkin omassa koiratuttavapiirissä yksi tietää enemmän ja toinen vähemmän asioita. Ja tieto on kuitenkin sellainen asia, jonka pitäisi levitä. Eli jos on pienikin mahdollisuus, että silmässä saattaisi olla pienenpienikin haava, on syytä varata aika eläinlääkärille. Jos koira on mitenkään muuten varovaisen oloinen ja pitää luomea kiinni, tai jos silmä erittää reilusti paksua eritettä kannattaa silmät tutkia. Silmien kanssa mieluummin liian varovainen. Älkää KOSKAAN käyttäkö toiselle koiralle määrättyä lääkettä toisen koirasi tai kaverin koiran silmään, ei edes avaamattomasta pullosta. Kiitos Sari näistä tärkeistä tiedoista! Toivottavasti tieto leviää ja osaamme toimia mahdollisimman nopeasti näiden meidän rakkaiden elämänkumppanien kanssa.

Koda kotona hyvässä hoidossa.
Koda kotona hyvässä hoidossa 30.4.2015
Kodan oikea silmä täysin harmaa...
Kodan oikea silmä täysin harmaa tiistaina 28.4.2015

2 thoughts on “Kodan vakavat silmäoireet …lopulta kaikki hyvin.

  1. Oli ihana ja samalla surullinen kirjoitus. Lähetän Kodalle maailman eniten halauksia.
    Kirke-sisko tuikii taivaalta Kodalle tähtenä terveisensä.
    Kiitos tästä informaatiosta. Nyt tuli taas uutta tietoa ja käsitys, miten vakava tuo silmävamma voi ollla.
    Teidän ihanat lapsenne: Elias jo noin iso mies ja Iiris teidän prinsessanne.

    Niin se aika menee ja elämä kiertää, elämä antaa ja elämä satuttaa. Vieläkin itken Kirkeä. Kirke oli minulle niin rakas, niin rakas ja te kaikki Kirken veljet olette olleet niin tuttuja nämä vuodet.

  2. Kiitos Heidi! On ollut ilo ja kunnia saada tutustua teihin 11 vuoden ajan. Ja kaikki on tämän pentueen ansiota. Nyt menemme Kodan kanssa päivän kerrallaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s