Kisu

Kisu on todellakin ansainnut huivinsa!
Kisu kaverikoira
Syntynyt 29.10.2011 Sastamalassa 
Kasvattaja Noora Vahvalainen / Vuorenvarman -kenneli.
Kisu Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä.
Tittelit: C.I.B. FI CH EE CH SE CH HeJW-12 V-13  
Vuoden akita 2013 ja Vuoden Nihonken 2013
Tallinna Winter Cup -voittaja 2014
- Suomen Kennelliiton virallinen kaverikoira
- Iisalmen kaupunginkirjaston lukukoira
~Kisun tie kehien prinsessaksi~
Kisun virallinen nimi, Vuorenvarman Tuhkimo, kertoo jo puolestaan tämän tarinan. Tarinan, joka on tosi. Kisu ei syntynyt prinsessaksi, mutta hänessä on silti luonnollista hienostuneisuutta ja arvokkuutta. Kisu on kiltti ja hyväntahtoinen. Uskonkin, että juuri tämä luonteenpiirre Kisussa on tuonnut esille kaiken sen, mitä Kisu on meidän perheelle antanut. Kisu on vahva mieleltään ja hengeltään pitämään kiinni unelmistaan (kuten Tuhkimossakin mainitaan). Kisu on japania ja tarkoittaa suukkoa, kuinkas muutenkaan. Nyt Kisu odottaakin sen oikean prinssin suudelmaa.
Kisu tuli meille monen eri asioiden sattumien summana. Miksi akita? Perheessämme oli juuri ollut suru, sillä menetimme rakkaan Totomme yllättäen. Koda jäi yksin ja ratkaisu tilanteeseen oli löydettävä nopeasti. Halusimme perheenjäsenen, joka toisi meille ennenkaikkea seuraa ja rakkautta. Miettiessäni sopivaa rotua, kiinnitin huomion ensimmäisenä akitan itsevarmaan ulkonäköön ja ominaisuuksiin (koko, säänkestävä…). Samalla muistin, että olin jo vuosia aikaisemmin törmännyt akitaan näyttelyissä ja tämä hetki oli jäänyt mieleeni. Istuin yön koneella ja luin akitasta kaiken, mitä suinkin löysin. Rotu oli selvä, mutta miten ihmeessä saisimme pennun juuri nyt. Tiesin, ettei pentua noin vain saisi, mutta päätin silti yrittää. Seuraavana aamuna sain elämäni parhaan puhelinsoiton. Noora soitti minulle ja kertoi, että yöllä oli syntynyt neljä pentua. En voinut uskoa sitä todeksi!! Kiitos Noora!! Tämä puhelinsoitto muutti elämäni!
Näyttelyihin lähdimme Kisun kanssa viettämään yhteistä aikaa. Koiramme kuuluvat jokapäiväiseen elämäämme, mutta heillä on myös oma paikkansa kotona. Kisu oppi heti pentuna, että tämä kallisarvoinen laatuaika kahdestaan emännän kanssa on tarkoitettu vain hänelle. Kisu ottaa kaiken irti yhteisestä hetkestä ja sen näkee. Kisu pitää huolen, että hänet huomataan ja tekee varmasti kaiken, mitä tilanne vaatii. Ensimmäiset näyttelyharjoitukset Kisu järjesti itse. Katsoin ihmeissäni, miten 8 viikkoinen pentu voi seisoa noin itsevarmasti nauttien joka sekunnista. Toisin sanoen Kisu on rakastanut esiintymistä aina. Kisu tietää vuorenvarmasti, mitä kehässä pitää tehdä. Kisu opetti minut olemaan rauhallinen ja varma. Tällä opilla olemme kehässä menneet.
Olen saanut kokea Kisun ansiosta niin upeita hetkiä, etten osaa vain yhtä niistä valita. Parhaat hetket ovat työpäivän jälkeen, kun tiukka saparo heilahtaa ja Kisun katseesta näkee, miten iloinen hän on. Kisu rakastaa laumaansa ja pitää huolta Kodasta ja Käpystä. Kisu rakastaa lapsia!
Vuosi 2013 oli mitä uskomattomin. Perheen arjen ja työkiireiden vastapainoksi ei voisi kukaan toivoa parempaa. Itse menestyminen ei ole se, minkä voimalla olen mennyt eteenpäin. Ei, vaan yhdessä kokeminen ja se tunne ja adrenaliini, mikä virtaa suonissa. Nyt Kisun kanssa on ollut käsittämätön voittoputki päällä. Eihän tässä voi muuta kuin nauttia siitä ja kiittää kaikkia, joiden ansiota tämä on. Olen saanut tutustua ihaniin akitaihmisiin ja -maailmaan. Tästä ei ole enää paluuta! Akita on vienyt sydämeni.
Unelmani saada Kisulle pentuja ei koskaan toteutunut. Kisun treffit lokakuussa Katsun kanssa eivät onnistuneet. Kisu oli sydäntä myöten rakastunut, samoin Katsu. Kisu oli vihdoin löytänyt prinssissä. Katsu tulee aina olemaan Kisun se ainut ja oikea. Neljä viikkoa myöhemmin Kisulla alkoi vuoto. Aluksi hoidimme vuotoa lääkkeillä, sillä ultrassa ei ollut merkkiä kohtutulehduksesta. Kolmannella eläinlääkärikäynnillä kohtu oli selvästi märkä ja Kisu pääsi onneksi heti leikkauspöydälle. Leikkauksessa löytyi munasarjasta kasvaimia ja kohdunkaula oli poikkeuksellisen paksu. Leikkauksen jälkeen Kisu taisteli vielä verenhyytymistekijöitä vastaan toisen suuren leikkauksen aikana. Enkeli oli mukana, sillä vuoto onneksi alkoi juuri eläinklinikalla, kun olimme lähdössä. Kotona Kisu vielä taisteli viiden päivän korkeaa kuumetta vastaan, mutta lopulta elämä voitti. Kisu nauttii kaikesta saamastaan huomiosta ja ilahduttaa kaverikoirana hoito-ja vanhainkodeissa. Kisu on mukana myös Iisalmen kaupungin Lukukoira -projektissa. Projekti toteutuu lukuvuoden 2015-2016 ajan.
Kisun saavutuksia:
♦ Suomen muotovalio 16.11.2013 Jyväskylän näyttelyssä
♦ 6 x CACIB Suomessa
♦ Tallinna 8.2.2014 BOB, CEC, CACIB: Tallinna Winter Cup voittaja-14 / Eestin muotovalio EE CH
♦ Gällivare 29.6.2014 BOB, CEC, CACIB, Ruotsin muotovalio SE CH
♦ Piteå 5.7.2014 BOB, CACIB: “Very quality dog, typical and beautiful. Exc head at all points, smart expression, corr. urajiro markings. Lovely outline. Powerful mover who covers the ground easily. Exc present, exc temperament. “
Judge Maria Dekaristou

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s