bordercollie

Energinen kumppani

Toto 10 -vuotiaana kesällä 2011
Toto 11 -vuotiaana kesällä 2011

Bordercollieita on esiintynyt jo vuosisatoja Englannin ja Skotlannin rajamailla, missä ne ovat toimineet paimenkoirina. Kyseessä on yksi maailman vanhimmista alkuperäisistä koiraroduista ja se on kantana kaikille muille collie-sukuisille roduille.

Bordercollien pääasiallisin tehtävä maailmanlaajuisesti on yhä edelleen paimennus. Se toimii erinomaisena paimenena niin lampaille, lehmille kuin siipikarjallekin. Nykyisin bordercollie on erinomaisten käyttö- ja koulutettavuusominaisuuksiensa, sekä miellyttävän ulkonäkönsä vuoksi noussut suosituksi roduksi myös eri koiraurheilulajeissa.

Tämä on johtanut siihen, että useimmissa maissa lammaspaimentyössä käytettävät koirat ja harrastuskoirat ovat eri linjoista. Ympäri maailmaa toistuu bordercollieiden osalta karkea jako paimentaviin työkoiriin ja harrastus-/näyttelykoiriin.

Bordercollie on luonteeltaan innokas, valpas, vastaanottavainen ja älykäs. Sen ei kuulu olla hermostunut eikä aggressiivinen. Bordercolliella on huomattavan nopea oppimis- ja reaktiokyky, se on energinen ja palvelualtis, väsymätön ja sopeutuvainen paimenkoira, jonka työkyky on aivan omaa luokkaansa. Energisenä koirana se suorastaan vaatii päivittäin niin liikuntaa kuin aivotoimintaakin. Ilman jatkuvia virikkeitä koiran työinto saattaa ilmetä häiritsevänä, esimerkiksi ärtyisyytenä, eikä bordercollielle näin ollen riitä pelkkä kaupunkilenkki, vaan se vaatii älyllistä haastetta. Koiraa pidetäänkin yhtenä maailman älykkäimmistä roduista. Tämä tekee koirasta suhteellisen helpon koulutettavan, mutta valitettavasti se oppii nopeasti myös huonot asiat.

Bordercollie on keskimäärin melko terve rotu. Vakavat lonkka-, kyynär- ja silmäsairaustapaukset ovat pysyneet rodussa hajatapauksina. Merkittävimmät sairausuhat ovat osteokondroosi eli OCD, epilepsia ja silmäsairaudet. Vilkkaana rotuna bordercollie on myös altis tapaturmille etenkin nuoruusiässä. Bordercolliet ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja ne elävät useimmiten 12-14 vuotiaiksi. Bordercollien omistajaksi sopii aktiivinen, kärsivällinen ja ulkoilusta pitävä ihminen. Bordercolliet ovat parhaimmillaan lenkkikaverina ja harrastuskoirana tokossa, agilityssa, pk-lajeissa tai paimennuksessa. Rotu soveltuukin erinomaisesti harrastus-/työkoiraksi mikä on helposti ymmärrettävissä, kun ajattelee rodun käyttöhistoriaa. Vahtikoiraksi ne eivät sovi. Näitä koiria ei voi myöskään pitää jatkuvasti tarhassa yksin tai edes muiden koirien kanssa. Bordercollie ei viihdy koiratarhassa tai pihan perällä narun päähän sidottuna, ilman virikkeitä, ilman töitä. Vaikka turkki onkin säänkestävä, ei koiran oikea paikka ole yksin ulkona talvipakkasilla.

Lisätietoa bordercolliesta saat rotujärjestö SBCAK Suomen bordercolliet ja australiankelpiet ry:n sivuilta.

Bordercollien rotumääritelmä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s