suomenlapinkoira/Finnish Lapphund

FCI-roturyhmä: 5 (Pystykorvat ja alkukantaiset koirat).

Käpyn leikkihetki
Käpyn leikkihetki

Suomenlapinkoiraa kasvatan ihmisten seuraksi. Käpyn jälkikasvu on ilahduttanut omistajiaan lenkkikaverina, vaelluksella, haku-, toko-, agility- ja rallytokotreeneissä, Nose Work -työskentelyssä, paimennuksessa, kasvatuskoirana ja tallikoirana, mutta ennen kaikkea perheenjäsenenä. Ystävällinen luonne on sulattanut kaikkien sydämet.

Virallisesti suomenlapinkoira on vain yksi rotu, mutta epävirallisesti rodun sisällä on tietyistä porokoirataustaisista kantakoirista polveutuva kanta, joita kutsutaan paimensukuisiksi lapinkoiraksi. Tätä kantaa pyritään kasvattamaan suomenlapinkoirarekisterin sisällä omana linjanaan. Paimensukuisiksi lapinkoiriksi sanotaan niitä lapinkoirarekisterissä olevia koiria, jotka polveutuvat Suomen, Norjan ja Ruotsin poronhoitoalueilta kootuista, tunnettuihin työkoirasukuihin kuuluvista koirista. Näissä koirissa on pyritty säilyttämään Tunturi-Lapin vanhan paimenkoiran olemus, sen tyyppi, rakenne ja luonne. Ulkonäöltään paimensukuinen poikkeaa kuitenkin jalostetusta näyttelytyypistä selvästi, eivätkä paimensukuisen kasvattajat pyri tiiviisti yhtenäiseen ulkonäköön. Paimensukuinen lapinkoira on pitkärunkoinen ja matalaryhtinen, eikä sen häntä kierry yhtä tiukasti selän päälle. Paimensukuisen turkki ei myöskään ole niin ryhdikäs, vaan enemmänkin “makaava”. Paimensukuisen suomenlapinkoiran kuono on tavallisen suomenlapinkoiran kuonoa pidempi. Sen ja muiden yllä mainittujen asioiden takia paimensukuinen lapinkoira ei pärjää kovinkaan hyvin koiranäyttelyissä. Koirakannan suojelemiseksi perustettiin vuonna 1981 Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry.

Värit: kannassa on saatu säilymään melkein kaikki koirat värit: riistanväri, musta-valkoinen, mustan kaikki sävyt vaalein ja/tai ruskein merkein, parkinväri eri vivahteissa, savunväri, kermanväri, keltainen ja erilaiset raidat.

Paimensukuinen lapinkoira on retkeilevän luontoihmisen koira, maatilan monitoimikoira ja kaupunkilaisen paras ystävä, joka ystävällisen ja seurallisen luonteensa vuoksi sopii hyvin myös lapsiperheisiin. Parhaimmillaan paimensukuinen lapinkoira on seurallinen, hyväntuulinen ja vilkas, mutta samalla hyvähermoisen rauhallinen. Se on älykäs ja oppii helposti kaiken, minkä se itse kokee mielekkääksi. Monissa yksilöissä on lisäksi juuri sen verran oveluutta, että niistä saa erinomaisen kumppanin.

Geenitestien avulla on mahdollisuus selvittää tiettyjen perinnöllisten sairauksien tilanne. Testit ovat jalostuksen korvaamaton apuväline. Lapinkoirilta testataan nykyään Pompen tauti, Prcd-PRA ja  Degeneratiivinen myelopatia (DM).

Paimensukuisilla lapinkoirilla esiintyvistä muista  sairauksista löytyy lisää tietoa mm. täältä:
Lappalaiskoirilla esiintyviä sairauksia.

Lisätietoa suomenlapinkoirasta löydät myös Lappalaiskoirat ry:n sivuilta.

Paimensukuinen lapinkoira on rekisterissä suomenlapinkoira.

ROTUMÄÄRITELMÄ: SUOMENLAPINKOIRARotumääritelmä ja sen tulkintaohje 350 kB (pdf)
Tulostettava versio 4 MB (pdf)

Kolme sukupolvea: Hippa-äiti, Ruska-pentu ja Käpy-mummo